fototoestellen

Fototoestellen

Wie een fototoestel wil aanschaffen, staat voor een belangrijke keuze in het leven. Waarvoor gebruik je dit toestel? Onervaren fotografen vinden het misschien handig om met een relatief goedkoop toestel te beginnen. De wat meer ervaren fotograaf heeft net nood aan fototoestellen waarbij je verschillende functies zelf kunt instellen. De klassieke fototoestellen moeten steeds meer de concurrentie aangaan met de camerafunctie van de smartphone. De smartphonecamera’s worden steeds beter. Hun functies breiden steeds verder uit en kunnen worden ondersteund door gespecialiseerde apps. Om niet uit de markt gedrukt te worden moeten klassieke fototoestellen extra moeite doen om aantrekkelijk te blijven voor de steeds meer eisende consument.

Voor sportievelingen

Soms wil je gewoon een camera om mee op vakantie te nemen. Robuuste fototoestellen zijn  dan de beste keuze. Sporters stellen dan weer andere eisen aan hun camera’s. Een mix van kwaliteit en gemakkelijke instellingen is dan de beste keuze. Fototoestellen voor sporters zijn idealiter schokproef en waterdicht. Zo kan ook een bergbeklimmer foto’s maken van zijn of haar bergtocht. Een gevoelige en dure spiegelreflexcamera laat je dan liever thuis.

De compact camera

compact cameraDe traditionele compact camera is geschikt voor de beginnende, niet veeleisende gebruiker. De functies zijn minimaal, zodat iedereen hier leuke foto’s mee kan maken. Het is een eenvoudig toestel voor het dagelijks gebruik. Ook in deze klasse vind je tegenwoordig wat duurdere fototoestellen. Wie al wat langer bezig is met fotografie, voelt zich hierdoor wellicht wel aangesproken. Qua mogelijkheden zijn deze toestellen namelijk bijna net zo goed als de systeemcamera’s voor gevorderde gebruikers. Deze fototoestellen beschikken over een grote sensor.

Voor de gevorderde gebruiker: de systeemcamera

Deze fototoestellen vallen in de iets duurdere prijsklasse. Ze bieden dan ook veel meer mogelijkheden. Zo kun je afhankelijk van de foto die je wilt maken, de juiste lens inzetten. Dit fototoestel is nog wat compacter dan de echte spiegelreflexcamera’s. De beeldkwaliteit is echter vrij vergelijkbaar. Wie kwaliteitsfoto’s wil afleveren, maar er tegenop zit om een zwaar toestel mee te sleuren, maakt met dit apparaat een goede keuze.

De spiegelreflexcamera voor de beste kwaliteit

spiegelreflexcameraDe sensor van een spiegelreflexcamera kan erg gedetailleerde afbeeldingen vastleggen. Zelfs met weinig licht en zonder flash krijg je hiermee verrassende resultaten. Zelfs bewegende beelden fotograferen, behoort hiermee tot de mogelijkheden. Dit kan gewoon dankzij de snelle scherpstelling van deze fototoestellen. Verschillende accessoires, flashes, filters en statieven zorgen ervoor dat je onder alle omstandigheden prima foto’s kunt afleveren.

De smartphone camera als alternatief voor fototoestellen?

De camera van een smartphone wordt steeds verder doorontwikkeld en wordt hierdoor een ernstige concurrent van de klassieke fototoestellen. Uiteraard is dit handig, maar voor het professionele werk blijven de digitale fototoestellen het neusje van de zalm!